Alçılar

alçı sıva nedir nasıl yapılır

ALÇI NEDİR

Doğada alçı taşı ve jips olarak bilinen kayaçlar alçıların ham maddesidir. Alçı hammaddesi, belirli boyutlarda kırılarak küçük kütlelere ayrıldıktan sonra 120-190OC arasında bir sıcaklıkta kısmi bir dehidrasyona uğratılmasıyla elde edilir. Alçı içerisinde %10-12 Ca C03, kil, demir oksit, kum ve koloidal SİO2 bulunur. Bu maddeler, alçının sertlik direncini arttırır. Alçının hammaddesi, çoğunlukla beyaz ve yumuşaktır. Yoğunluğu yaklaşım 2.3gr/cm3 civarındadır. Asitlerden etkilenmez, suda az çözünür, tuzlu sularda daha çabuk çözünür.

Hammadde 125OC’den sonra kristal suyunu kaybederek yarı hidrate halinde gelir. Pişirme sıcaklığına göre birçok alçı çeşidi elde edilmektedir. Alçılara değişik özellik kazandırmak için katkı maddeleri de ilave edilmektedir. Yarı hidrate olan alçıya tekrar su katılırsa reaksiyon tersine döner. Eski haline dönüşmesi 10-15 dakika sürede oluşur. Bu süreyi azaltmak için zayıf asitler sirke, tutkal, şeker, gliserin, talk gibi katkılar kullanılır.

Alçıya kendi ağırlığının %25’i kadar su ilavesi yeterli gelir. Fakat bu su miktarı ile yapılan alçı hamuru çok kısa bir zamanda sertleşir. Alçı tutkalı su ile yoğrulursa daha geç sertleşir. Fakat sertleştikten sonra daha sert bir yapı meydana getirir. Eğer bu karışımla yapılan alçı elemanı düzeltilir, cilalanırsa mermer görünümü verir. Bu tip bir karışım, kurak iklimlerde bina dış cephesinde kullanılabilir.

Alçılar toz halinde torbalı şekilde piyasada bulunurlar. Genel olarak renkleri beyaz, gri beyaz, sarımsı beyaz veya kırmızımsı beyaz olabilir. Aynı zamanda alçı iyi bir termik yalıtım malzemesidir. Alçılar, katılaştıkları zaman ortalama olarak %1’lik hacim artışı gösterirler. Alçı, asit nitelikte olduğundan demiri, korozif etki yaparak paslandırır. Alçı gözenekli bir yapıda olduğundan, metalde meydana gelecek korozyon çok hızlı olur. Bu da renk ve metal aksam açısından istenmeyen bir özelliktir. Alçıların taş, tuğla ve benzeri kâgir yüzeylere aderansı oldukça yüksektir, fakat ahşap, cam cilalı ve benzeri kaygan parlak yüzeye aderansı oldukça zayıftır. Alçılar toz halinde iken havadaki rutubetten etkilenerek sertleşirler ve bu durum mukavemet kaybına neden olabilir. Bu özelliğinden dolayı alçı, çok iyi korunmalı ve depolanmalıdır.

ALÇI SIVA NEDİR

Alçı sıva, kaba sıvanın üzerine alçıdan yapılan ve üzerine yapılacak olan kaplamaya kat oluşturan yüzeye alçı sıva denir. Genelde kaplama; gazbeton, bimsblok, brüt beton, beton, tuğla ve benzeri malzemelere uygulanmaktadır. Bu malzeme bünyesinde barındırdığı sudan dolayı yanmaya karşı dayanıklıdır. İçine hava geçiren bir malzeme olduğundan, nem oranını dengeleyerek sağlıklı bir ortam sunar. Uygulandığında pürüzsüz ve temiz bir yüzey elde edilir ve tek kat boyaya hazır hale gelir. Küf bakteri ve mantar oluşturmaz. Alçı sıva genelde; konutlarda, okullarda, ofis ve yönetim binalarında, iş ve alışveriş merkezlerinde, otellerde, hastanelerde vb. yerlerde kullanılmaktadır.

Alçı Sıva Nasıl Yapılır

gninşaat Uygulama yapılacak yüzeyde çıkıntı ve benzeri çapakları temizleyin.

gninşaat Sıva yapılacak yüzeydeki toz, pislik ve benzeri şeyleri fırça yardımı ile temizleyin.

gninşaat Kuru ve sıcak yüzeyleri uygulama yapmadan önce ıslatın.

gninşaat Pürüzsüzler yüzeyler tutunmayı artırmak için pürüzlendirilmelidir.

gninşaat Düzgün olmayan alt katman üzerine dolgu yapılmalıdır

gninşaat Sıva harcında su sıcaklığına dikkat edilmesi gerekir ve temiz su kullanılmalıdır.

gninşaat Alçı sıva uygulaması el ile veya makine ile gerçekleştirilmektedir.